Ευάλωτη σε πλημμύρες η περιοχή των ρεμάτων της Τριανδρίας Θεσσαλονίκης

Ευάλωτη σε πλημμύρες η περιοχή των ρεμάτων της Τριανδρίας Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 9873/27.01.2011

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης &  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Προστασίας του Πολίτη

Στο έλεος των καιρικών φαινομένων φαίνεται να είναι οι κάτοικοι στις περιοχές των  ρεμάτων της Τριανδρίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η κοίτη του ρέματος που διέρχεται την περιοχή της Τριανδρίας, στα σύνορα των πρώην Δήμων Τριανδρίας και Θεσσαλονίκης, περνά μέσα από μια γειτονιά κοντά στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, σταματά στην κεντρική οδό Αγίου Δημητρίου και συνεχίζει υπογείως στη θάλασσα.

Ωστόσο, ο αγωγός που διέρχεται την οδό Καυταντζόγλου, είναι βουλωμένος από χώματα και σκουπίδια, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ασυνείδητοι ρίχνουν απερίσκεπτα σκουπίδια στην κοίτη μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες των πράξεών τους.  Οι δίοδοι διαφυγής των όμβριων υδάτων είναι φραγμένοι με αποτέλεσμα να μειώνεται στο ελάχιστο η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και των κατοίκων. Σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, ο κίνδυνος της πλημμύρας είναι άμεσος, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να ξεχειλίσουν τα νερά και να πλημμυρίσει ακόμα και η οδός Αγίου Δημητρίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, που έχει χαρακτηρίσει με κόκκινο τις περιοχές των ρεμάτων Τριανδρίας σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στα ρέματα της Τριανδρίας υπάρχουν, εδώ και 50 χρόνια, αυθαίρετα κτίσματα, σε κάποια από τα οποία έχουν βρει καταφύγιο άστεγοι. Ωστόσο, η άσχημη κατάσταση, τόσο των κτιρίων όσο και ο κίνδυνος πλημμύρας, κάθε άλλο παρά ασφαλή καθιστούν την υπάρχουσα κατάσταση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία στα ρέματα που διέρχονται στα όρια των περιοχών Τριανδρίας και Θεσσαλονίκης;

Απαντήσεις Υπουργείων